LoCra gevel-en dakgootbekleding, geassembleerd uit Medite Tricoya Extreme

vrijdag 30 augustus 2019

LoCra heeft op de Belgische markt een volledig assortiment gevel- en dakgootbekleding gelanceerd dat geassembleerd is uit Tricoya Extreme. Dit is een plaatmateriaal met een superieure dimensiestabiliteit en duurzaamheid, zelfs onder de meest veranderende weersomstandigheden.

De gevel-en dakgootbekleding van LoCra is gebaseerd op dit nieuw plaatmateriaal. “Deze unieke plaat biedt ongeziene nieuwe mogelijkheden en kan gebruikt worden in toepassingen en omgevingen die voorheen ondenkbaar waren voor een op hout gebaseerd plaatmateriaal. De gevel- en dakgootpanelen worden afgewerkt met een uv-bestendige Renolit-folie en kunnen desgevallend gecombineerd worden met de buitenschrijnwerkerij van uw ramen en deuren. Ook conventionele, watergedragen lakken kunnen toegepast worden. We bieden dit assortiment aan op een uitzonderlijke lengtemaat van 5.550 mm, wat enorme voordelen oplevert naar verwerking en arbeidstijd” zegt Lode Craenen, zaakvoerder van LoCra.

Voordelen

“Het is een extreem duurzaam materiaal, zelfs bij buitentoepassingen. Het plaatmateriaal barst en/of splijt niet en blijft zowat in alle richtingen vorm stabiel. Het is schimmelbestendig. De uitzetting en krimp zijn beperkt. Het heeft een lage zwellingsgraad en een buitengewone dimensie-stabiliteit. Je kunt het zagen, coaten, verven, schuren, verlijmen, bewerken en bevestigen zoals elke andere kwalitatieve houtvezelplaat. Het acetylaatproces voegt geen giftige stoffen toe aan het milieu. Acetyl is van nature uit reeds aanwezig in ons leefmilieu”, zegt Lode Craenen. Medite Tricoya Extreme draagt het FSC-label en voldoet aan brandklasse Euroklasse E volgens de nieuwe Europese classificaties. De Building Research Establishment (BRE) uit Engeland catalogeert dit product onder duurzaamheidsklasse 1 (volgens EN350-2) en verwacht een levensduur van 60 jaar bij buitengebruik. LoCra geeft een garantie van 50 jaar bovengronds en 25 jaar ondergronds gebruik.

Ter Hilst

LoCra wordt bij heel wat projecten betrokken, onder meer in Limburg. Zo ondergaat de Hasseltse woonwijk Ter Hilst momenteel renovatiewerken naar het ontwerp van Architectenbureau Vantilt Houben. Daarbij worden het buiten- en binnenschrijnwerk gerenoveerd door bouwonderneming Mertens van Lommel. LoCra voorzag hiervoor de raamafwerkingen en venstertabletten. “We leverden de venstertabletten op maat, waardoor de aannemer 50% heeft bespaard op de totaliteit van het aantal benodigde meters. De nieuwe ramen kregen uitbekledingen uit ons uitgebreide assortiment. De vochtwerende MDF(V313)-raamuitbekledingen hebben een harde densiteit en zijn overtrokken met een kunststof folie. De verschillende onderdelen van de raamuitbekledingen en muurlijsten schuiven in elkaar, waardoor een perfecte aansluiting ontstaat zonder voegen. Bovendien vertaalde het systeem zich in een snelle montage. In tegenstelling tot gewone MDF-afkastingen zijn hierbij geen extra schilderwerken nodig; het product was kant-en-klaar te plaatsen. Indien noodzakelijk, kan op termijn de mogelijkheid blijven bestaan om de raamafwerkingen te herstellen of te schilderen, zonder ze te verwijderen”.

Besparing

Alle bestaande venstertabletten aan de binnenkant zijn vervangen door exemplaren van LoCra, wat eveneens voor een besparing voor de aannemer zorgde. De opdrachtgever koos voor de Lignodur-venstertabletten topline LD 36 in de kleur freestone. Lignodur®, een samenstelling van hout en kunststof, is een gepatenteerde grondstof die in het begin van de jaren ‘80 ontwikkeld werd. “De toplaag van het composiet tablet is voorzien van een hoogwaardige en robuuste laminaat folie. Het materiaal bood bij de raamrenovatie twee belangrijke voordelen ten opzichte van de klassieke raamtabletten in natuursteen. Voor het binnenschrijnwerk moest in opdracht van architect Vantilt het venstertablet naadloos onder de muurlijst doorlopen, wat heeft gezorgd voor een meer verzorgde afwerking. Aan de zijkanten kon het tablet makkelijk 5 tot 7 cm breder zijn dan de raamopening, zonder dat het risico op afbreken bestond. Een tweede belangrijk voordeel was dat de dikte van het raamtablet dezelfde dikte had als de te renoveren bestaande venstertabletten. Zo zijn bijvoorbeeld alle bestaande tegels in de keukens toch kunnen behouden blijven”.